«

»

dec 13

Fantastische lemon-meringuetaart!

DSCN2960Ik heb al vaker bakrecepten van Rudolph van Veen gemaakt en moet toegeven; hij is echt de expert op bakgebied en zijn recepten kloppen precies! Ook voor niet-ervaren bakkers zijn de recepten goed te doen en alles smaakt super lekker! Ik had nog nooit een lemon-meringuetaart gemaakt, dus toen deze taart van Rudolph in de Delicious. van december stond, moest ik deze uitproberen. De taart smaakt heerlijk! Ook lekker als dessert met kerst.

 

Voor 10 personen

 

200 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur

300 gr fijne kristalsuiker

rasp en sap van 1 citroen

1 zakje vanillesuiker

3 eieren

50 ml melk

200 gr zelfrijzend bakmeel

200 gr citroenmarmelade of lemon curd

250 ml slagroom

3 eiwitten

125 gr poedersuiker, gezeefd

1/2 el maïzena, gezeefd

Nodig: springvorm van 20 cm doorsnede en crème-bruléebrander

 

Verwarm de oven voor op 170 graden. Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met 150 gr suiker, de citroenrasp en de vanillesuiker romig. Klop er een voor een de eieren en ten slotte de melk door. Voeg al kloppende het bakmeel in 3 porties toe en klop kort tot een glad beslag. Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50 min. goudbruin en gaar. Laat de cake 15 min. in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat de cake op een rooster helemaal afkoelen. Klop de slagroom met 25 gr suiker stijf. Snijd de cake in 3 horizontale lagen met een broodmes en besprenkel elke laag met een klein beetje citroensap. Bestrijk de onderste twee cakelagen elk met de helft van de citroenmarmelade. Verdeel er een dunne laag slagroom over. Stapel deze lagen en dek af met de bovenste laag. Bestrijk de taart rondom met de rest van de slagroom. Klop de eiwitten in een schone kom, die op een pan met kokend water past, met de mixer op de laagste stand los en alvast een beetje luchtig. Zet de kom op een pan met zacht kokend water. Voeg de laatste 125 gr fijne kristalsuiker al kloppende in kleine porties toe. Klop het eiwit tot stevige pieken. Meng de poedersuiker met de maïzena en spatel het luchtig door het eiwit. Bestrijk de zij- en bovenkant van de cake royaal met het eiwit; maak mooie, nonchalante golven in het eiwit. Brand het eiwit met een crème-bruléebrander goudbruin.

 

 

2 reacties

 1. beb

  Heerlijke taart weet ik uit ervaring. Ik heb alleen een vraaje, kan ik deze taart met een gerust hart voorzetten aan iemand die zwanger is? Normaal ben ik erg voorzichtig met rauwe eieren maar omdat de eiwitten worden geklopt boven kokend water worden deze misschien voldoende gepasteuriseerd.

  1. maartnunen@hotmail.com

   Beste Beb,

   De salmonellabacteriën worden gedood bij een temperatuur van boven de 70 graden Celsius. Ik denk dat de eiwitten niet zo warm zullen worden. Je kunt het checken met een thermometer. Wat je ook kunt doen om geen risico te lopen, is gepasteuriseerd eiwit kopen. Bij de Junmbo verkopen ze dat of bij de Hanos of Sligro. Ik ben ook zwanger en dan wil je inderdaad geen risico lopen. Succes met de taart!

   Groeten,
   Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>