«

»

dec 14

Mosseltijd!

mosselen 2_MaartjeAl zo lang als ik me kan herinneren, vind ik mosselen lekker. In vriendschapsboekjes schreef ik vroeger al bij lievelingseten: mosselen met friet. We aten thuis regelmatig mosselen tijdens mosseltijd. En elke vakantie in Zeeland kochten we super verse mosselen bij de visafslag en de keuze op het menu van restaurants was meestal snel gemaakt: mosselen. Tegenwoordig kun je mosselen het hele jaar door krijgen, omdat ze gekweekt worden volgens de zogenaamde ‘hangcultuur’. Toch zijn mosselen nog steeds het lekkerst in juli, augustus en september, want dan is de mossel volgroeid, verzadigd en ‘lekker vet’. Maar dat weerhoudt me er niet van om in december mosselen te bereiden!

 

Over mosselen bestaan heel wat misverstanden:

Mosselen die open zijn, kunnen niet meer gebruikt worden

Van mosselen stijgt het cholesterolgehalte

Mosselen eet je alleen als de ‘R’ in de maand zit

Mosselen bewaar je in water om zand kwijt te raken

Oranje mosselvlees is lekkerder dan het witte

Mosselen die dicht blijven na het koken, kun je niet meer eten

Mosselen bereiden kost veel tijd

 

Ze bevatten weinig vet, zijn super lekker en het bereiden kost weinig tijd! Tegenwoordig maak ik mosselen meestal voor mezelf klaar, omdat manlief ze niet lust. Friet erbij vind ik dan meestal te veel, dus eet ik er een salade en een paar stokbroodjes bij. Eet smakelijk!

 

Voor 2 personen

2 kilo ongekookte mosselen

2 grote sjalotten

1 middelgrote winterpeen

2 stengels bleekselderij

1 bosje peterselie, fijngehakt

2 takjes tijm

1 laurierblad

2 deciliter droge witte wijn

1 klein zakje gesneden krulsla melange à 100 gram

1 eetlepel truffelolie (of een andere smaakvolle olie)

1 handje gemengde olijven zonder pit

1 gekookt ei

peper en zout

stokbrood

Spoel de mosselen onder koud stromend water af en verwijder kapotte mosselen. Verwijder ook openstaande mosselen die niet sluiten bij het tikken van de mossel op de rand van het aanrecht. Pel de sjalotten en hak ze fijn. Spoel de wortel en bleekselderij onder koud water af, maak schoon en snijd ze in blokjes. Doe de sjalotten, wortel, bleekselderij, peterselie, tijm en laurierblad in een grote (mossel)pan en voeg de mosselen en wijn toe. Breng aan de kook en laat op een middelhoog vuur circa 8 minuten koken. Roer regelmatig en schep met een schuimspaan de mosselen goed om. Doe de krulsla in een kom en meng de olie erdoor. Snijd het ei in plakjes en voeg het ei en de olijven aan de salade toe. Breng de salade op smaak met peper en zout. Schep de mosselen vermengd met de groenten op een bord, verwijder de tijm en het laurierblad en serveer met de salade en de sneetjes stokbrood.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>