«

»

dec 20

Kerst: hapjes met peer!

DSCN3065

Ik ben dol op lekkere hapjes. Een tijdje geleden was ik vooral op zoek naar ingewikkelde hapjes met soms vreemde ingrediënten of heel veel handelingen. Inmiddels weet ik wel beter. Makkelijk te bereiden hapjes met producten van goede kwaliteit zijn natuurlijk net zo lekker! Een verse oester of een stukje Pata Negra ham…heerlijk!

 

Ik had nog een peer in huis en kaas, bladerdeeg, boter, suiker en honing heb ik altijd in huis. Twee lekkere hapjes met peer waren het resultaat: gekarameliseerde peer met oude kaas en een perentaartje met blauwaderkaas. Gemakkelijk, snel klaar en toch heel lekker!

 

Voor 4 personen

 

Gekarameliseerde peer met oude kaas

 

1 peer

1 el roomboter

2 el kristalsuiker

8 kaaskrullen van oude (geiten)kaas

 

Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in kleine schijfjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de schijfjes peer op middelhoog vuur goudbruin. Voeg de suiker toe en bak op een laag vuur nog enkele minuten terwijl je roert. Haal de pan van het vuur en verdeel de stukjes peer over 4 amusebakjes. Verdeel de karamel uit de pan erover en schaaf met een kaasschaaf een paar grove krullen. Leg de kaaskrullen bovenop de peer.

 

Perentaartje met blauwaderkaas

 

4 plakjes bladerdeeg

1 peer

boter om in te vetten

200 gr blauwaderkaas (bijv. Bleu d’ Auvergne of Roquefort)

4 el honing

 

Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de peer in plakken (met schil, maar zonder klokhuis). Vet 4 kleine taartvormpjes in met boter. Bekleed de vormpjes met bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Brokkel de kaas over het bladerdeeg, houd de randen vrij. Druk er een paar plakjes (2 of 3) peer in en schenk een eetlepel honing over elk taartje. Zet ongeveer 15 minuten in de oven. Serveer warm.

 

 

 

2 reacties

 1. Eef

  Hoi Maart,

  Heb jij nog meer tips voor lekkere hapjes voor kerst die je thuis al kan bereiden en mee kan nemen naar een kerstdiner?

  Liefs,

  Eef

  1. maartnunen@hotmail.com

   Hoi Eef,

   Ik denk dat je dan moet kiezen voor koude hapjes of hapjes die je alleen maar hoeft op te warmen.
   Koude hapjes: prikkertjes, bijv. met olijf/chorizo/schapenkaas of mozzarella/tomaat/basilicum, sushirolletjes, glaasje met garnalencocktail of avocadomousse met geitenkaas of mozzarellamouse met tomatenblokjes of gazpacho, gevulde tomaatjes.
   Warme hapjes om op te warmen: gekruid sateetje met saus (bijv. mangosaus) in een glaasje, bladerdeegtaartje, mini-quiche, spaanse gehaktballetjes, vijg met blauwe kaas en parmaham eromheen (even onder de grill)
   Succes!

   Liefs,
   Maart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>