«

»

dec 31

Oliebollentijd

DSCN3250

Zelf ben ik niet dol op oliebollen, maar mijn man vindt ze heerlijk. Dus speciaal voor hem en alle andere mensen die ze lekker vinden; een oliebollenrecept. Geniet ervan op deze laatste dag van het jaar!

 

 

 

 

 

 

 

Voor ongeveer 25 stuks

 

400 ml halfvolle melk

1 ei

750 gr bloem

24 gr droge gist

50 gr suiker

1 appel

Sap van 1 citroen

150 gr krenten

150 gr rozijnen

Zonnebloemolie om in te frituren

Extra poedersuiker voor op oliebollen

Oliebollenknijper

 

Laat de melk en het ei op kamertemperatuur komen. Doe de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker en een snufje zout erdoor. Klop het ei los en meng het met het mengsel in de kom. Schenk de melk er scheutje voor scheutje bij terwijl je met een mixer het beslag klopt. Blijf kloppen tot er een glad beslag ontstaat. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Besprenkel met het citroensap. Doe de krenten en rozijnen erbij. Roer goed door het beslag. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het beslag ongeveer een uur op een warme, donkere plek. Het volume gaat zich nu verdubbelen.

Verwarm een frituurpan met olie tot 175 graden. Roer het deeg met een houten lepel stevig door. Knijp met een oliebollenknijper de bollen. Wanneer je geen oliebollenknijper hebt, kun je 2 kleine pollepels gebruikers om bollen te vormen. Frituur de oliebollen in 5-6 minuten goudbruin en gaar. Frituur ongeveer 4 bollen tegelijk. Draai ze tussendoor na 3 minuten om met een schuimspaan. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Serveer met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>