«

»

jan 05

Food trends 2014

Food trends 2014

In 2013 zijn er weer heel wat voedingstrends ontstaan; minder vlees eten, ‘gezond’ snacken, bakken, zelf ‘eerlijk’ koken, lokale producten enz.

Ik ben benieuwd wat 2014 ons zal brengen op voedingsgebied. De trends zijn onder te verdelen in wereldwijde en landelijke voedingstrends. Een Amerikaans onderzoeksbureau geeft de 5 belangrijkste voedingstrends aan voor 2014:

1.  ‘Natural high’: ultiem genieten van puur natuurlijke producten en weg van het idee dat voedsel een functie heeft van energie of juist anti-energie.

2. Gemaksmaaltijden (dus géén kant-en-klaarmaaltijden) waar je zelf maar weinig voor hoeft te doen maar wel het idee hebt dat je gekookt hebt.

3. Nog meer gebruik van (bijzondere) lokale producten in voedselproducten.

4. Focus op smaak en interessante ingrediënten in plaats van gezondheid bij gezonde producten.

5. Producten die hoog in eiwitten en laag in koolhydraten zijn en daarmee een gezonde, maar nog steeds lekkere keuze zijn. Gezond voedsel moet verleiden dus!

 

Ook de populaire Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas heeft al aangegeven wat zijn voorspellingen zijn op voedingsgebied. Eten als medicijn is een trend; voedsel met geneeskrachtige werking eten. En hij geeft aan dat voedselproducenten die nu nog ongezonde producten maken, het zwaar gaan krijgen. Daar tegenover staat het feit dat consumenten die minder te besteden hebben vaker naar ongezond zullen grijpen omdat dat goedkoper is. De overheid zal hier ook een belangrijke rol moeten spelen. Bakas voorspelt ook dat er geen afval meer zal bestaan; alles wordt optimaal hergebruikt. Innovatieve technologieën spelen daarbij een belangrijke rol. Voedselproducenten kunnen met behulp van deze technologieën hun grondstoffen optimaal gaan benutten (wat ook wel ‘biocascadering’ wordt genoemd).

 

Tenslotte nog een HOT en NOT lijst waar ook producten in staan die het gaan maken. Heeft er iemand nog andere voorspellingen op voedingsgebied?

 

HOT                                NOT

Eiwitrijk                           Koolhydraatrijk

Veel groenten                 Veel vlees

Biologische kip                Plofkip

Rijst- of amandelmelk     Koemelk

Comfort-food                   Kant-en-klaarmaaltijden

Stomen                            Bakken

Thee                                Koffie

Ontlijnen                          Diëten

Houmous                         Pesto

Eten v/d boer                   Eten uit de fabriek

Kleinere porties               Eten weggooien

Flexi-bio-eter                   Elke dag vlees

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>