«

»

nov 28

Say cheese!

kaas

Elke vrijdagmiddag moet ik me inhouden om niet teveel ´lekkere kaasjes´ te kopen. Doordeweeks probeer ik ze zo weinig mogelijk te eten. De meeste vrienden weten inmiddels wel dat ik een kaasliefhebber ben. Daarom mag ik van mezelf alleen voor het weekend een kaasje kopen. En eigenlijk had ik me voorgenomen om ook in het weekend iets te minderen met de stinkende lekkernijen. Weer niet gelukt…Vrijdagavond na de bios had ik toch wel zin in een lekkere snack en gelukkig was onze appie nog open. Dus ik kon me niet inhouden. En zaterdagmiddag een verjaardagsfeestje met lekkere hapjes waaronder kaas. Zaterdagavond gegeten bij vrienden die ook aan kaas verslaafd zijn. Met als afsluiter van het diner een heerlijke kaasplank met speciale kazen. Mmmmmmmmm. Nu is het zondag en moeten de restjes kaasjes in de koelkast nog op voordat ik weer een week inga zonder lekkere kaasjes. Volgend weekend doe ik een nieuwe poging.

Nu we het toch over kaas hebben…Nederland heeft de eerste prijs gewonnen op de World Champion Cheese Contest met de Prima Donna maturo! Zowel in de categorie ‘Beste Nederlandse kaas’ als in de categorie ‘Beste Europese kaas’. De kaas heeft een uitmuntende, pittige en gerijpte smaak. Gewoon verkrijgbaar bij AH.

Wist je trouwens dat we in Nederland steeds meer kaas gaan eten? In 2010 aten we gemiddeld 20,5 kg kaas per persoon. Ik denk dat ik daar wel boven zit…

Nog een paar (niet goedkope) kaastips:

– Beaufort d’Eté: een bergkaas uit de Franse Alpen. Prijs: 36 euro per kilo. Te koop bij Kef (Marnixstraat)

– Blu di Capra: blauwe geitenkaas met bosvruchten en rozenblad uit het Italiaanse Piemonte. Prijs: 60 euro per kilo! Te koop bij l’Amuse Olympiaplein)

– Robiola di Rocca Verano: een jonge, zachte geitenkaas uit het Italiaanse Piemonte, gewikkeld in vijgenbladeren. Prijs: 66 euro per kilo! Te koop bij De Kaaskamer (Runstraat).

Je hoeft niet heel duur uit te zijn als kaasliefhebber. Koop een paar goede kaasjes, maar dan kleine stukjes. Daar heb je vaak al genoeg aan. Serveer ze aan je gasten op een mooi plankje door van elk kaasje een plakje af te snijden. En geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>