«

»

feb 01

Pizza!

DSCN3610De pizza is van oorsprong een boerengerecht dat de armen uit Napels in de 17e eeuw maakten. De mensen die de pizza’s maakten, werden pizzaioli genoemd. De beroemdste pizzaioli uit Napels werd in 1889 uitgenodigd door de toenmalige koning en zijn vrouw Margeritha om pizza te maken in hun paleis. Speciaal voor deze gelegenheid verzon hij een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum; de kleuren van de Italiaanse vlag. Die pizza viel bij de koning zeer in de smaak en zo is de pizza Margeritha ontstaan.

Een pizza is makkelijk om te maken en je kunt een pizza naar eigen smaak beleggen; voor ieder wat wils dus! En kinderen vinden het leuk om pizzadeeg te maken en de pizza te beleggen. Een ideale zaterdagmiddagbesteding op deze bewolkte dag!

 

Voor 4 personen

 

700 gr bloem (Tipo 00) + extra om te bestuiven

2 el olijfolie

1 zakje gedroogde gist

2 tl suiker

2 tl zout

Tomatensaus (uit pot of zelfgemaakt*)

Beleg, bijvoorbeeld: courgette in schijfjes, ui in ringen, champignons in plakjes, tomaat in plakjes, artisjok, basilicum, mozzarella, gorgonzola, gehakt, salami, olijven

 

Doe de bloem, olie, gist, suiker en zout in een grote kom en doe er 400 ml lauwwarm water bij. Kneed met je handen in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Maak er een bal van en bestrooi met bloem. Laat het deeg (buiten de koelkast) 1 uur rijzen.

Snijd intussen alle benodigdheden om de pizza te beleggen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestoof het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een groot rechthoek. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en leg daar het deeg op. Verdeel de tomatensaus over het deeg. Beleg de pizza naar eigen smaak. Bak de pizza ongeveer 25 minuten. Snijd in 4 stukken.

 

* Zelfgemaakte tomatensaus:

Fruit in een pan 1 gesnipperde ui en 2 teentjes fijngesneden knoflook in 2 eetlepels olijfolie. Voeg 2 blikken gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Maak met een keukentouw een kruidenbuideltje van verse Italiaanse kruiden en hang deze in de pan. Laat een half uur op laag vuur zacht koken. Roer regelmatig goed door. Neem de kruiden uit de pan en haal de pan van het vuur. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>