«

»

feb 11

Witlofschotel

DSCN3657Een lekkere winterse maaltijd met witlof, aardappels, kaas, ham en champignons. Wist je dat witlof de derde plaats inneemt van meest gegeten groente per jaar in Nederland? Gemiddeld eet de Nederlander 3,2 kg witlof per jaar. In België is witlof, of ‘witloof’ zoals de Belgen het noemen, nog populairder; er wordt jaarlijks gemiddeld 7 kg witlof per persoon gegeten. Ik vind de harde kern van witlof te bitter en snijd deze er altijd af. Om de mooie witte kleur tijdens het bereiden te behouden, kun je de witlof met wat citroensap besprenkelen.

 

Voor ongeveer 3 personen

 

1 kg aardappels, kruimig

6 stronken witlof

100 ml melk

klontje boter

6 plakjes achterham

6 plakjes oude kaas

1 bakje kastanjechampignons, in kwarten

peper en zout

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook ze in een pan met water in ongeveer 20 minuten. Was de witlof en kook ongeveer 5 minuten in een ruime pan met water. Haal de witlof uit de pan en laat uitlekken in een vergiet en afkoelen. Haal de aardappels van het vuur en giet ze af. Pureer de aardappels met een pureestamper. Voeg een klontje boter en de melk toe en stamp nog beter fijn. Breng de puree op smaak met peper en zout. Bak de champignons in een koekenpan in een beetje olijfolie bruin. Knijp het water uit de afgekoelde witlofstronken. Snijd de harde kern eruit. Rol de stronken in een plakje ham. Doe de aardappelpuree in een ingevette ovenschaal en leg er de stronken witlof met ham bovenop. Leg de champignons aan de zijkanten in de ovenschaal. Leg bovenop de witlof met ham de plakjes oude kaas. Bak de witlofschotel ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>