«

»

apr 09

Risotto met vergeten groenten

DSCN3679Vergeten groenten zijn groenten die vroeger door veel mensen gegeten werden, maar tegenwoordig veel minder. Dat is jammer, want veel vergeten groenten smaken hartstikke lekker! Hoe komt het eigenlijk dat mensen die groenten tegenwoordig nauwelijks eten? Dat kan door het mondgevoel of de smaak komen; bij sommige van de vergeten groenten past dat minder bij wat we tegenwoordig prettig vinden. Ook de beperkte houdbaarheid, lange bereidingstijd of lage opbrengst kan ermee te maken hebben. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, aardpeer, winterpostelein, snijbiet, koolrabi, raapstelen, rettich, rammenas en schorseneer. Ik heb een lekkere risotto gemaakt met enkele vergeten groenten. Heb je ook zin gekregen om aan de slag te gaan met vergeten groenten?

 

 

Risotto voor 4 personen

 

3 pastinaken

2 wortels (groot)

1 koolrabi

1 bakje kastanjechampignons

1 ui

2 teentjes knoflook

400 gr risottorijst (Arborio)

1 l groentebouillon

60 gr geraspte Parmezaanse kaas

olijfolie

peper en zout

 

Schil de pastinaken, wortels en koolrabi en snijd ze in kleine blokjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes. Snipper de ui en knoflook en hak fijn. Verhit olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook tot ze glanzen. Voeg de groenten toe en bak ongeveer 5 minuten tot de groenten een beetje zacht zijn. Voeg dan de rijst toe en roer met een houten lepel tot de rijst heet is en de korrels glanzen en doorzichtig zijn. Voeg een scheutje bouillon toe en laat het opnemen door de rijst. Voeg pas een nieuwe scheut toe als de bouillon helemaal is opgenomen. Herhaal dit enkele keren. Roer regelmatig goed door. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto. Voeg er eventueel een klontje boter aan toe om de risotto wat smeuïger te maken. Voeg peper en zout toe naar smaak. Roer alles een laatste keer om.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>