«

»

apr 15

Stoofpotje met paddenstoelen en Zweedse gehaktballetjes

DSCN3719Een heerlijk stoofpotje voor op een koude lentedag als vandaag. Zweedse gehaktballetjes in een romige saus van paddenstoelen en knolselderij. Het kost even wat tijd, maar is gemakkelijk om te bereiden. Ook kinderen vinden dit erg lekker; mijn zoontje van 15 maanden zat te smullen!

 

 

Voor 4 personen

 

500 gr half-om-half gehakt

250 ml halfvolle melk

75 gr witte broodkruimels

1 ei

2 ui, fijngesnipperd

zout en peper

chilipeper

50 gr roomboter

2 el olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

200 gr kastanjechampignons, in kwarten

200 gr kleine champignons, gehalveerd

150 gr oesterzwammen, grof gesneden

300 gr knolselderij, in kleine blokjes

200 ml witte wijn

200 ml groentebouillon

200 ml crème fraîche

1 bosje peterselie, fijngehakt

 

Maak eerst de gehaktballetjes. Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Doe de helft van de ui erin en laat in een paar minuten de ui glazig worden, maar niet verder verkleuren. Haal de pan van het vuur. Neem een kom en meng hierin (met schone koude handen) het gehakt, de melk met de broodkruimels, de (afgekoelde) ui, ei, peper, zout en chilipeper. Gebruik je handen om te kneden totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Vorm het verkregen mengsel tot balletjes ter grootte van een pingpongbal. Zet afgedekt in de koelkast.

Verhit de helft van de boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote hapjespan en bak daarin de andere helft van de ui en de knoflook. Voeg als de ui glazig is alle paddenstoelen toe en bak ze in 5 minuten mooi bruin. Voeg de blokjes knolselderij toe en blus af met de witte wijn en groentebouillon. Laat dit ongeveer 5 minuten zacht koken en voeg dan de crème fraîche toe. Laat nog 30 minuten op een zacht vuur stoven. Bak ondertussen de gehaktballetjes. Verhit de overige helft van de boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondon bruin. Keer ze regelmatig om. Voeg ze, als ze mooi bruin en gaar zijn, toe aan de paddenstoelenstoof en breng op smaak met peper, zout en peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>