«

»

aug 13

Bietenrisotto met geitenkaas

DSCN0480

Sinds een paar maanden ben ik geabonneerd op de groente- en fruitbox van ‘Van ’t Land’ uit Vorstenbosch die elke week een grote krat met seizoensgroenten- en fruit aflevert. Ik vind sommige groenten heel lekker, maar er zijn er ook genoeg die ik nooit klaarmaak, omdat ik denk dat ik ze niet lust. Dus toen ik mijn eerste krat ontving, werd ik geconfronteerd met onder andere bietjes,¬†tuinbonen en nog wat andere groenten die ik nauwelijks gebruik ik mijn keuken. Dat vraagt om creativiteit! Want ‘gewone’ gekookte bietjes vind ik niet lekker. Ik ben in mijn kookboeken gaan neuzen en kwam een bietjesrisotto tegen met geitenkaas. Niet moeilijk om te maken en het smaakte heerlijk! Inmiddels heb ik al veel gerechten met voor mij ‘minder populaire’ groenten gemaakt. En de meeste gerechten smaken heel goed. Zelfs de tuinbonen!¬†Leer ik toch nog meer groenten eten op volwassen leeftijd…

 

Voor 4 personen

1 citroen

4 el olijfolie

klein bosje tijm

4 rauwe bieten

1 ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

1,5 liter groentenbouillon

500 gram risottorijst (arborio)

125 ml rode wijn

50 gr boter

150 gr zachte geitenkaas

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Doe de (ongeschilde) bieten in aluminiumfolie en rooster ze 45 minuten in de oven. Klop intussen het sap van de citroen, 2 el olijfolie en de helft van de tijmblaadjes met wat peper en zout tot een dressing. Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in kleine stukken. Schep ze op de bakplaat om met 2 el olie en rooster ze nog 15 minuten tot ze karamelliseren. Pureer de helft van de bietjes met 500 ml bouillon tot een gladde puree. Schenk die door een zeef in een pan en voeg de overige bouillon toe. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur en draai het vuur laag. Verhit de olie in een ruime pan op laag vuur en schep de ui, knoflook en de helft van de tijmblaadjes om. Voeg na enkele minuten de rijst toe en schep de korrels goed om. Voeg de rode wijn toe en roer af en toe. Voeg, als de wijn is opgenomen, telkens een soeplepel bietenbouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Blijf goed roeren tot de risotto gaar is (na ongeveer 20 minuten). De rijst moet gaar zijn, maar mag nog wel wat ‘bite’ hebben. Neem de risotto van het vuur en roer de boter erdoor. Schep de geitenkaas, bietjes en tijmdressing erover. Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>