«

»

mei 08

Heerlijk moederdagtoetje: meringue met rabarber

20160507_194107Wat een heerlijke zonnige Moederdag is het vandaag! Daar past een mooi en lekker toetje bij. Vroeger at ik nooit rabarber, want dat vond mijn moeder niet zo lekker en dus kwam het niet op tafel. Inmiddels heb ik het al meerdere keren gegeten, maar nog nooit zelf klaargemaakt. En deze week zat er rabarber in mijn groentekrat. Een mooi moment om voor de eerste keer rabarber klaar te maken! In een oude uitgave van Delicious vond ik een recept van Jamie Oliver: meringue met rabarber en room. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan. Er zit een hele hoop suiker in en slagroom, maar dat moet kunnen voor een keertje. Geniet ervan!

 

 

 

Voor 8 pesonen

 

Meringue

4 grote eiwitten

200 gr kristalsuiker

 

Vulling

800 gr rabarber, in stukjes van 2,5 cm

sap van 1 sinaasappel

rasp van 1 sinaasappel

400 gr kristalsuiker

1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd, zaadjes eruit geschraapt

400 ml slagroom

30 gr poedersuiker, gezeefd

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat van 25×40 cm met bakpapier. Doe de eiwitten in een schone kom, zorg dat er geen kleine stukjes eierschaal of dooier in zitten. Klop met een mixer tot het eiwit stevige pieken vormt. Voeg onder het kloppen geleidelijk de suiker en een snufje zout toe.  Klop, als alle suiker is toegevoegd, 8 minuten op de hoogste stand tot het mengsel wit en glanzend is. Om te testen of het mengsel goed is, kun je wat tussen je vingers knijpen -als het volledig glad aanvoelt is het klaar, als het nog een beetje korrelig is, moet je nog langer kloppen.

Schep op elke hoek van het bakpapier een klein beetje meringue, draai het bakpapier om en plak het zo vast op de bakplaat. Schep de rest van de meringue op het papier en strijk met de achterkant van een lepel gelijkmatig uit over een rechthoek ter grootte van een A4-tje. Bak 1 uur in een voorverwarmde oven. Zet apart en laat afkoelen.

Doe intussen de rabarber in een pan met het sinaasappelsap, de helft van de sinaasappelrasp, suiker en het vanillestokje met de zaadjes. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan tot de rabarber gaar is. Laat volledig afkoelen.

Leg de meringue, als die ook volledig is afgekoeld, voorzichtig op een mooie schaal. Klop de slagroom met de poedersuiker tot het gladde, zachte pieken vormt. Schep de helft van de room erover en besprenkel met wat rabarbersiroop. Verdeel het grootste deel van de rabarberstukjes gelijkmatig over de bovenkant. Schep de rest van de geklopte room erover en dan de rest van de rabarber. Besprenkel met nog wat rabarbersiroop en rasp tot slot nog wat sinaasappelschil erover. Serveer direct.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>