«

»

jun 20

Steak tartaar

Steak tartareKrijg je gasten en wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is steak tartaar een heerlijk voor- of hoofdgerecht! Je kunt alles al van tevoren snijden en klaarzetten. Ik vind het leuk om alle componenten van de steak tartaar apart op een bord te leggen: dat ziet er mooi uit en op deze manier kan ieder de steak tartaar naar eigen smaak bereiden!

Het verhaal gaat dat ‘steak tartaar’ zijn naam te danken heeft aan de Tartaren, die met lappen vlees onder hun zadel zouden rijden om het vlees malser te maken. Waarschijnlijker is dat de naam komt van ‘a la tartare’ of ‘geserveerd met tartaarsaus’, wat populair werd eind 19e eeuw. Tartaarsaus zou rond 1900 bedacht zijn door Franse koks die mayonaise wilden verrijken met ingrediënten uit een Russische saus.

Meerdere soorten vlees zijn geschikt voor steak tartaar: staartstuk van het rund, runderbavette, kogelbiestuk of ossenhaas. Je kunt het vlees zelf hakken, maar je kunt het ook door de slager laten doen. Indien je het zelf gaat hakken:

Snijd het vlees eerst in repen. Snijd de repen daarna in kleine blokjes. Nu kun je beginnen met hakken. Gebruik een vlijmscherp mes, anders snijd je het vlees tot moes. Het vlees moet nog wat ‘bite’ houden! Serveer het vlees op kamertemperatuur.

 

Voor 4 personen

 

500 gr kogelbiefstuk (gehakt)

2 el dijonmosterd

4 el tomatenketchup

4 eierdooiers

4 el kappertjes

4 el augurk

4 el sjalot

Peper en zout

Worcestersaus

Tabasco

 

Snijd de kappertjes, augurk en sjalot fijn. Leg het vlees door middel van een ring in het midden op een bord. Leg er de fijngehakte kappertjes, augurkjes, sjalot, mosterd en tomatenketchup omheen. Leg een eidooier in een eierschaal op het vlees. Voeg naar eigen smaak peper, zout, worcestersaus of tabasco toe. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>