«

nov 10

Gestoofde varkenswangetjes

dscn1614Ik heb ze al een paar keer gemaakt en telkens denk ik; dat moet ik vaker doen! Ik ben niet zo’n fan van varkensvlees, maar varkenswangetjes smaken anders. Ze zijn smaakvol, maar ook boterzacht, zoals sukade. Qua handelingen kost het niet veel tijd, want de marinade en de oven doen het werk. Begin wel op tijd, want in totaal is het vlees zo’n 6 uur bezig. Serveer ze met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

 

Voor 4 personen

500 gr varkenswangetjes (sommige slagers hebben ze standaard in de diepvries)

1 eetlepel stroop

1 el mosterd

1 el appelazijn

1 flesje donker bier

1 klont boter

2 teentjes knoflook

2 kleine uien

4 tomaten

paar takjes tijm

1 kruidnagel

1 laurierblaadje

peper en zout

 

Meng met een garde alle ingrediënten voor de marinade in een kom: stroop, mosterd, azijn en een paar eetlepels bier. Bestrooi de varkenswangetjes met peper en zout. Leg ze in de marinade in de kom. Roer goed door en dek de kom af met een deksel of folie. Laat het vlees minimaal 3 uur in de koelkast in de marinade staan.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de varkenswangetjes na minimaal 3 uur uit de koelkast. Pel en snijd de knoflook en uien fijn. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten vervolgens in blokjes. Verhit de boter in een grote pan en braad de varkenswangetjes in een paar minuten aan, totdat ze goudbruin kleuren. Voeg de knoflook, uien en tomatenblokjes toe en bak ongeveer 5 minuten mee. Voeg de rest van het flesje bier toe. Laat de varkenswangetjes even op laag vuur sudderen en voeg de tijm, kruidnagel en laurier toe.

Zet de pan zonder deksel in de voorverwarmde oven. Verlaag na een uur de oventemperatuur naar 100 graden en laat de pan nog een uur in de oven staan. Indien er niet veel vocht meer in de pan zit, kun je er wat kokend water bij gieten.

Verdeel het vlees over 4 borden met wat saus en serveer er bijvoorbeeld aardappelpuree en een salade bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>