«

»

dec 09

Hemelse chocolade-cheesecake!

cheesecake

Elk jaar als ik jarig ben, maak ik deze chocolade-cheesecake. Het recept komt uit het culinaire tijdschrijft Delicious. Iedereen vindt de taart super lekker! En het is gemakkelijk om te bereiden. Dit recept kan dus tot mijn ‘all time favorites’ benoemd worden. Ik zou ‘m zeker een keer uitproberen, zodat je zelf de heerlijke smeuïge chocoladecake kunt ervaren. Niet te weerstaan!

Houd er rekening mee dat de cheesecake nog een uur in de oven af moet koelen en daarna nog een nacht in de koelkast moet staan. Dat was ik de eerste keer vergeten, maar zelfs toen smaakte ie heerlijk!

 

Voor ongeveer 10 personen

175 gr oreo-koekjes

100 gr ongezouten boter, gesmolten

150 ml slagroom

200 gr pure chocolade

150 gr melkchocolade

500 gr verse roomkaas (mascarpone)

400 gr ricotta

175 gr fijne kristalsuiker

1 tl vanillearoma

6 eieren, gesplitst

chocoladekrullen ter garnering

 

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een springvorm met een doorsnede van 24 cm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Verkruimel de oreo koekjes in de keukenmachine. Meng met de gesmolten boter en druk het kruimelmengsel op de bodem van de bakvorm. Laat 10 minuten opstijven in de koelkast. Doe de slagroom met de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm au-bain-marie (boven een pan met kokend water, maar het water mag de kom niet raken!). Zet het vuur uit en laat de chocolade smelten en daarna iets afkoelen.

Meng de roomkaas, ricotta, suiker en vanillearoma in de keukenmachine door elkaar. Meng de eierdooiers er een voor een door. Voeg het chocolademengsel toe en mix kort. Doe het mengsel over in een grote kom. Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken en spatel ze voorzichtig door het chocolademengsel. Schep dit in de vorm op de koekkruimels en strijk glad. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak in 2 uur en 15 minuten langzaam gaar. Het midden is dan nog een beetje zacht. Schakel de oven uit, laat de taart er 1 uur in afkoelen en zet vervolgens nog een nacht in de koelkast. Garneer met chocoladekrullen. Je kunt daarvoor het beste wat chocolade smelten en egaal uitstrijken op een gladde plank. Dan op laten stijven in de koelkast en er daarna met een scherp mes voorzichtig een paar krullen af te schaven.

3 reacties

 1. Marleen van Kraay

  Als verjaardagsgast kan ik zeggen: een topper!! Ik kon er niet van afblijven!

 2. Simone Abel

  Ik heb de taart voor mijn vriendinnen gebakken. Iedereen vond hem heerlijk, maar hij was helaas ingezakt. Hoe zou dat komen? Groetjes, Simone ( collega van Roel bij KPT)

  1. maartnunen@hotmail.com

   Hoi Simone,

   Leuk dat je mijn site bekijkt! Bij mij gebeurde dat inzakken de eerste paar keren ook vaak. Het is belangrijk dat de taart minimaal een uur in de oven afkoelt, met de ovendeur open. Haal de taart daarna pas uit de vorm als ie helemaal is afgekoeld. Hopelijk zakt ie de volgende keer niet in. Succes!

   Groeten,
   Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>